Koster det noe å gifte seg i kirken?
Brudepar betaler ingenting hvis de gifter seg i den kirken de, eller foreldrene, hører til. Dersom hverken brud, brudgom eller foreldre hører til kirken de vil gifte seg i, må de betale. I slike tilfeller må de også selv ta med, eller betale for prest.
Det koster ingenting i leie av kirke eller bruk av prest for brudepar som gifter seg i den kirken der de eller foreldrene bor, når de er medlemmer av Den norske kirke. Dersom verken brud eller brudgom er medlemmer av kirken, må de betale leie uavhengig av hvor de bor.
Det blir ofte en vurderingssak, for brudepar som er vokst opp (døpt, konfirmert) i en kirke, betaler gjerne ikke, særlig om de nylig har flyttet.
Det er egne satser og regler for Hamardomen. Les mer på museumet sin hjemmeside, link her.
Prosesjonen
Skal brudeparet gå inn sammen eller skal bruden gå inn sammen med en representant for familien? Skal det være med brudepiker og brudesvenner?
Dersom det er ønskelig, kan brudeparet, én eller begge, forloverne, representant(er) for familiene, liturg (prest) gå inn i kirken i prosesjon.
Skriftlesninger
Det kan velges mellom flere foreslåtte bibeltekster, eller fritt fra andre bibeltekster som passer. Er det et tema som betyr noe spesielt for brudeparet? Bibeltekstene
kan leses av medlemmer av bryllupsfølget. Skal bror eller søster av brudeparet lese? Mor og/eller far? Forloverne? Venner? Andre i familien? Eller vil brudeparet helst at presten skal lese?
Eksempler på tekster som kan velges:
Salmenes bok 23
Salomos høysang 8,6-7
Matteus 6,25-34
Joh 15,9-12[-17]
1. Korinterbrev 13
Kolosserbrevet 3,12b-14
Hva hvis en av oss er medlem i et annet trossamfunn eller tilhører en annen religion?
At en av brudefolkene er medlem i Den norske kirke, vil normalt være tilstrekkelig for at vigsel kan skje i kirken.
Kirkelig vigsel kan ikke kreves dersom ingen av brudefolkene tilhører Den norske kirke. Ved vigsel i Den norske kirke må en følge liturgien og ordningene for vigsel i Den norske kirke.
Vigselsordningen
Vigselsordningen som brukes i Den norske kirke, åpner for at brudeparet selv kan være med på utformingen av seremonien.
Ordingen gir rom for at noen fra bryllupsfølget kan medvirke ved noen av de liturgiske leddene. En kan legge inn i handlingen musikk eller høytlesning, eventuelt kombinert med tenning av lys. Blant de kulturelle innslagene kan det også åpnes for elementer som understreker brudeparets etniske bakgrunn.
Salmer og sanger må på forhånd godkjennes av forrettende prest, og det musikalske stoffet av kantor/organist.
Hvis den ene part tilhører et annet kirkesamfunn enn Den norske kirke, kan det etter godkjenning av biskopen åpnes for deltakelse fra vedkommende kirkesamfunn. Både når det gjelder medvirkning fra andre kirkesamfunn og kulturelle innslag, skal de tilpasses vigselshandlingens gudstjenestlige karakter og ikke bryte med Den norske kirkes trosgrunnlag.
Musikk
Musikk og andre innslag gjør seremonien personlig, nær og vakker. Kanskje en i familien kan synge en sang eller dere har et kor dere gjør en egen avtale med? Dere kan sammen med kirkemusikeren snakke om deres ønsker og planer.
Kirkemusikeren/organisten har ansvar for å godkjenne musikken som brukes i vielsen, derfor er det viktig å snakke om deres ønsker tidlig, slik at dere vet om dette kan gjennomføres og at den som spiller musikken får mulighet til å øve den inn. Salmer og sanger må på forhånd godkjennes av forrettende prest, og det musikalske stoffet av kantor/organist.
Velg minst to salmer. Velg salmer som betyr noe for dere eller som har tekster som treffer dere godt. Du kan også høre på noen salmer på Spotify feks. her. Dere velger selv, men her er noen salmer som mange er glade i. Alle disse står i Norsk salmebok fra 2013:
- 48 Deilig er jorden
- 308 Nå la oss takke Gud med hjerte, munn og hender
- 309 Lovsyng vår Herre, den mektige konge med ære
- 314 Alt står i Guds faderhånd
- 651 Kjærlighet fra Gud
- 664 Kom, du Guds kjærleik, kom
- 665 Herre, jeg hjertelig ønsker å fremme din ære
- 666 Å leva, det er å elska
- 670 Til kjærleik Gud oss skapte
- 678 Vi rekker våre hender frem
- 679 Du viste oss veien til livet
- 734 Guds kjærleik er som stranda og som graset
- 655 Guds godhet sang i sinnet og rørte Edens trær
- 652 Å Gud, velsigna desse to som står for dine augo
Hvem skal være med i vielsen?
Dere velger selv hvem og hvor mange dere vil invitere. Noen ønsker å ha en åpen vielse der slekt, familie, venner og naboer kan komme, mens andre ønsker en mer privat seremoni. Det eneste dere må ha er minst en forlover hver. Utover det bestemmer dere helt selv.
Dere bestemmer også om noen skal bidra med innslag i vielsen. Dersom dere ønsker at familie eller venner skal bidra med innslag i vielsen, avtales dette direkte med personene som dere ønsker at skal bidra. Dere avtaler også med presten og kirkemusikeren, slik at kirken er oppdatert på programmet dere ønsker dere.
Ønsker dere å pynte kirkerommet?
Kirkerommet er et flott utsmykket rom, med kunstneriske uttrykk, spennende arkitektur og historie i veggene. I tillegg pyntes ofte kirkerommet med lys og blomster til vielse. Dette bidrar som oftest kirkens ansatte med.
Man kan også pynte kirkerommet litt selv hvis man ønsker det. Skal dere pynte noe selv, er det også lurt å snakke direkte med kirkens ansatte for å avklare når det er mulig å komme inn i kirken.
Ønsker dere å vite mer eller om hva som er mulig, ta gjerne kontakt med kirken.
Hvor henvender vi oss når vi vil gifte oss i Den norske kirke?
Henvend dere til det lokale kirkekontoret/menighetskontoret der dere bor.
Der vil dere få de papirene dere trenger. Dere kan også skrive ut nødvendige skjemaer fra www.kirken.no.
Ta kontakt med kirkekontoret dersom dere ønsker å gifte dere i en av kirkene i Hamar eller Vang.
Telefon: 62 56 37 50 / e-post: post.hamar@kirken.no
Når det gjelder bestilling av Hamardomen, ta kontakt med Anno Domkirkeodden
på telefon 62 54 27 00 / e-post: domkirkeodden@annomuseum.no