Ny messehagl innviet i Hamar domkirke

I forbindelse med siste søndags gudstjeneste i Hamar domkirke ble ny messehagl innviet. Den er laget av tekstilkunstner Åse Frøyshov

Hamar kan smykke seg med å ha en av landets fremste tekstilkunstnere, Åse Frøyshov, i sin midte. Ikke bare er hun anerkjent og høyt respektert i inn- og utland, men hun er også nyskapende og dristig i uttrykket.

I fjor fikk hun Kongens fortjenestemedalje for sitt store kunstneriske arbeid. Det var derfor en stor merkedag i Hamar domkirke søndag. Da fikk domkirken overrakt den første av hennes to grønne messehagler. Senere skal hun arbeide ut to røde. De grønne messehagler skal brukes i tiden mellom pinse og advent.Mens de røde messehagler høre pinsetid og helgendagene til.
Hamar domkirke er et kunstverk i seg selv. Den rommer mange forskjellige kunstutrykk. Å lage tekstiler som skal passe til alt som allerede er der av farger og uttrykk, er en stor utfordring. Hun har lykkes til fulle.
Hamar domkirke har fått tekstilkunst som både beriker og forskjønner. Messehaglen er prestens festskrud, ikke for å pynte på presten, men for å forskjønne gudstjenesten. Frøyshovs nye messehagel er nyskapende både i uttrykk og fargevalg. Det er ren fargepoesi, som professor Ragnar Pedersen sa det etter gudstjenesten.

Tekst: Ole Elias Holck      Bilde: Terje Gloppen