NY SORGGRUPPE FOR ETTERLATTE AV SELVMORD


Ønsker å skape et rom for å lytte.

 

 

"Denne saken ble først publisert i Hamar Arbeiderblad den 5. april.
Tekst og foto av Trygve Norum-Lunås"


Livet etter døden: Ny sorggruppe for etterlatte av selvmord
Ønsker å  skape et rom for å lytte

Altfor mange etterlatte etter selvmord sitter igjen med tanker og følelser de ikke får tatt opp, mener diakon Siv Leirvik-Engevik.
Det vil hun endre.  

Trygve Norum-Lunås
tnl@h-a.no

– Det er viktig for etterlatte å ha et sted å komme til, hvor man i kan fortelle sin historie og bli lyttet til og forstått. Det syntes jeg mangler, sier Siv Leirvik-Engevik, som er diakon i Hamar og Vang.
Derfor vil hun, sammen med diakonen i Elverum, Gunhild Kvåle Westgård, starte en sorggruppe for etterlatte etter selvmord.
– Målet er å nå de som sitter hjemme og ikke tør eller ikke vet hvor man skal henvende seg, sier Leirvik-Engevik.


Tabubelagt tema
Leirvik-Engevik har selv kjent på de tunge tankene og følelsene som kan oppstå etter at noen nær en har tatt livet sitt, og hun mener det er viktig å få luftet det man sitter inne med, selv hvor vanskelig og tabubelagt det skulle være.
– Det er vanskelig å snakke om de som er døde. Særlig når man sitter igjen med sinne og dårlig samvittighet, som er vanlig for mange etterlatte etter selvmord. Man skal jo ikke være sint på en som er død, sier diakonen.
Det å snakke om de døde, og følelsene man sitter igjen med er ofte tabubelagt, mener diakonen. Det blir derfor desto viktigere å finne forståelse og få snakket om følelsene sine, sier hun.
– Det er vanskelig å akseptere at folk rundt en har hatt det så fælt at de vil ta livet sitt. Samtidig er det vanskelig å skulle snakke om det, og mange er nok redde for å rive opp i sår, sier Leirvik-Engevik, som håper å bidra til større åpenhet rundt temaet.
– Det er viktig å tørre å snakke om det, og det er viktig å vise at du vet at andre er i sorg. Ofte trenger folk bare noen å fortelle sin historie og sine følelser til.


– Et rom for å lytte
Den nye sorggruppen skal ikke erstatte noen form for tradisjonell terapi, men være et lavterskel tilbud hvor etterlatte kan møte andre i samme situasjon.
– Det er ikke terapi, annet enn at det kan være terapeutisk i seg selv å ta opp det man føler. Vi ønsker å skape et rom for å lytte, hvor man kan snakke om og møte forståelse for det man måtte kjenne på, sier Leirvik-Engevik.


Oppstart etter påsken
Det første møtet for den nye sorggruppen er torsdag 5. april, og finner sted i Klokkergården ved Løten kirke. Deretter vil det være møter annenhver torsdag.
– Det er åpent for alle, uavhengig av tro, understreker diakonen.

Tilbake