Mot til handling- Maria, Ingrid og vi

Søndag 21. mars feires Maria budskapsdag og det markeres at det er 60 år siden Ingrid Bjerkås ble ordinert prest.

Velkommen til to gudstjenester (kl. 11 og kl. 12.30) om Marias, Ingrids og vårt mot.

På Maria budskapsdag 21. mars feires motet i Vang kirke. Da markeres også motet til Ingrid Bjerkås, som ble første kvinne til å bli ordinert til prest i Den norske kirke, på akkurat denne kirkeårsdagen. Hun trosset hets og fordømmelser for å følge sitt kall.

Begivenheten markeres med to gudstjenester med samme historiske tablå og med preken ved biskop Solveig Fiske. Musikalsk vil de to gudstjenestene ha litt ulikt preg. På den kl. 11.00 medvirker mor og datter Guro og Margrete Hjemli med sang, og på gudstjenesten kl. 12.30 blir det orgel og elgitar med musikkelev Carlo-Ottorino Koslowski fra Stange

Det historiske tablået framføres av unge stemmer, som går dramalinja på Stange videregående. De vil gi oss et glimt av hennes veg til ordinasjonen og til prekestolen i Vang kirke 19. mars 1961.Det er Anna Margrethe Lindholm Ramberg som er Ingrid, Daniel Berg er legen som erklærte henne sinnssyk for hennes kamp mot naziregimet, biskopen som fordømte ordinasjon av kvinner og Øystein Hovden som åpnet døren til Vang kirke. Stine Berg er stemmen til Maria Jesu mor.

Som utfordring til mot til handling i dag, holder Markus Refsdal fra Natur og Ungdom appell ved slutten av gudstjenestene.

Ingen andre kvinnelige teologer vågde å la seg ordinere sammen med Ingrid Bjerkås. Mye har skjedd på 60 år. I dag er både biskop, domprost, sokneprest og kapellan i Vang kvinner, uten at det er noe spesielt ved det. Ingrid Bjerkås skriver i sin biografi at da hun stod på prekestolen på sin ordinasjonsdag så tenkte hun: «Dette er ikke for min skyld, men for alle her i kirken i dag».