Konfirmasjonsdagen er skikkelig feiring for konfirmanten, familie, venner og for kirken. Her kan du lese om hva som skjer på konfirmasjonsdagen og under konfirmantåret.
Konfirmasjonsdagen er en stor dag – uansett! Foto: Von/Kirkeråde
Konfirmanten går ned kirkegulvet. Med et lite smil, konfirmantkappe og med sin fineste stas under kappen. Litt nervøs. Mest stolt.
Endelig er konfirmasjonsdagen her!
Konfirmasjonen i kirken en feiring for familien, for konfirmanten selv og for kirken. En dag hvor konfirmantene får kjenne at de er verdifulle og at noen er glad i dem, etter spennende måneder som konfirmant i kirken.
Akkurat nå gleder kirken der du bor seg til å ønske velkommen til en meningsfull konfirmasjonstid. På denne siden får du lese mer om hvordan Den norske kirke feirer konfirmantene, slik at du kan bli klar for dagen.
Hvordan er en konfirmasjonsgudstjeneste?
Etter en konfirmasjonstid med utforsking, læring, leir, nye venner, opplevelser, følelser og tanker, er det konfirmantenes tur til stå i sentrum. Dette skjer gjennom en konfirmasjonsgudstjeneste. I kirken blir konfirmantene feiret og bekreftet for den de er.
Gudstjenesten varer i rundt en time. Den består av musikk, at noen leser fra Bibelen, en tale fra presten og bønn for konfirmantene. Noen ganger er det innslag fra ungdomsledere, noen fra kirken eller konfirmanter som ønsker å synge eller lese noe. I gudstjenesten blir konfirmantene bedt for.
Ordet konfirmasjon kan bety både «å bekrefte» og «å gjøre sterk». Det er ikke konfirmantens bekreftelse om å være kristen resten av livet, slik noen tror. Det er derimot Gud som bekrefter konfirmanten, og gjentar løftet som ble gitt i dåpen:
Gud skal være med deg alle dager.
I bønnen nevnes konfirmantens navn, og i bønnen ber vi Gud om å velsigne og å styrke konfirmanten på veien videre i livet.
Må jeg være døpt for å bli konfirmert?
For å bli konfirmert, må du være døpt. Det kan du ha blitt som barn, eller man kan bli det i løpet av konfirmanttiden. I Vang og Hamar er det vanligst å gjøre dette i en egen dåpsgudstjeneste. Det avtaler du/din foresatte med presten.
Du kan melde deg på til konfirmasjon selvom du ikke er døpt. Da blir du døpt under konfirmantåret.
Må jeg vite hva jeg tror på?
Konfirmasjonstiden er en unik mulighet til å lære mer om kristen tro og finne ut hva man tror på. Det stilles ingen krav til hva du mener eller hva du tror for å melde seg på og bli konfirmert. Konfirmanten får se, høre og erfare kristen tro og kirkens praksiser. Du får tenke kritisk og finne ut av hva du tror på.
Feire konfirmasjon med venner og familie
Konfirmasjonsgudstjenesten er en feiring og en bekreftelse av konfirmanten. Dette kan være en fin anledning for å samle venner og familie for å feire dette videre.
Feiringen etter seremonien kan ha mange eller få gjester, med bunad, kofte eller joggesko, med tapas eller taco eller annet godt som du ønsker deg som konfirmant. Det kan være taler og lysbildeshow – eller å bare sitte ned og ha det hyggelig sammen.
Det viktigste er at konfirmanten kjenner seg satt pris på.
Undersøkelser Den norske kirke har gjort, viser at noe av det viktigste for konfirmanter i Den norske kirke og det de gleder seg mest til, er å feire denne dagen med venner og familie. Derfor kan det være lurt å snakke godt sammen om hva konfirmanten forventer og ønsker seg for dagen.
Hvordan er samlingene i kirken under året?
SAMLINGER I VANG
Det er samlinger/undervisning én onsdag eller én torsdag i måneden. Oppstart i september 2024. Ved påmelding velger du den ukedagen som passer best.
Samlingene skjer som regel i Vang kirkestue og Vang kirke, rett etter skoletid og det serveres mat. Deretter er det fellessamling i kirkerommet med en bibeltekst og salme som passer til dagens tema. Etterpå er det gruppesamlinger med forskjellige aktiviteter, før alle møtes i kirken for lystenning.
SAMLINGER I HAMAR
Det er samlinger/undervisning én tirsdag eller én onsdag i måneden. Oppstart i september 2024. Ved påmelding velger du den ukedagen som passer best.
Samlingene skjer som regel i Storhamar kirke, rett etter skoletid og det serveres mat. Deretter er det fellessamling i kirkerommet med en bibeltekst og salme som passer til dagens tema. Etterpå er det gruppesamlinger med forskjellige aktiviteter, før alle møtes i kirken for lystenning. Samlingen er fra 14.30-17.00.
GUDSTJENESTER under året
Gjennom året skal konfirmantene delta på minst tre gudstjenester som ministranter (medhjelpere). I tillegg er det noen gudstjenester som er spesielt tilrettelagt for konfirmanter og annen ungdom. Det vil også være samtalegudstjeneste med obligatorisk frammøte.
LEIR
Vi drar på leir på Camp Sjusjøen (Mesnali) en helg i starten av konfirmantåret. På leir opplever vi andre ting enn ellers og vi blir kjent på en annen måte. Det er bl.a underholdningskveld, musikk, undervisning og uteaktiviteter.
Du som ikke ønsker å være med til Camp Sjusjøen kan være med på bo hjemme-leir. Bo hjemme-leir arrangeres i en av kirkene våre. Det er opplegg fredag-søndag med lignende program som den andre leiren. Helgen avsluttes med en gudstjeneste. Bo hjemme-leir har foreløpig ikke bestemt dato.
Hva koster det å være konfirmant?
Kostnadene vil variere om du vil være med til Camp Sjusjøen eller velger Bo-hjemme-leir:
Konfirmantåret + Camp Sjusjøen 1.900,-
Konfirmantåret + Bo-hjemme-leir 700,-
Det er mulig å søke støtte til leir. Faktura for konfirmantåret sendes ut i etterkant av leieren.